Кол-во сообщений : 9 Возраст : 38 Откуда : Николаевская обл. Пчело-стаж : 14 Пчело-семей : 50 Дата регистрации : 25.07.2011
Тема: Медовуха (медове вино) 03.01.12 5:56
Здравствуйте коллеги. С Новым годом всех!
Зашел в раздел "продукты пчеловодства" и не увидел ничего о медовухе. Хотя медовуху думаю можно смело отнести к продуктам пчеловодства
Я уже давно интересуюсь медовухой (ставленная и варенная), но ни как не могу подобрать правильного и качественного рецепта. Их то есть много но хотелось бы услышать старый дедовский рецепт которому не было бы равных.
Если есть здесь специалисты в этом направлении поделитесь секретами.
Заранее спасибо!
verbin Пасічник
Кол-во сообщений : 115 Возраст : 76 Откуда : Тернополь Пчело-стаж : 27 Пчело-семей : 10 Дата регистрации : 15.02.2011
Тема: Re: Медовуха (медове вино) 05.06.12 13:52
Готую медовуху три роки. Рецепт наступний: В нержавіючій каструлі кип'ячу 6 л води і виливаю в неї 3л меду, розмішую, щоб мед не пригорів, і кип'ячу, знімаючи піну поки пропаде вся піна. Мед як правило беру ріпаковий. Як перестане виділятися піна додаю 5 г хмелю, пучок м’яти і меліси, знімаю з вогню і закриваю посуду кришкою. Розвожу в солодкій воді 50г хлібних дріжджів. Коли почнеться виділення бульок - дріжджі готові. Коли заготовка остигне до температури 35°С виливаю в неї дріжджі, після чого ставлю на бродіння при температурі близько25°С. Бродіння провожу в скляній ємкості закриваю спеціальною пластмасовою кришкою з гідро засувом. Через тиждень закінчується бурхливе бродіння. Розливаю переціджену через марлю рідину в пластикові 1,5л пляшки, наповнюючи не більше ніж на 0,9 об'єму. Кришки туго загвинчую і ставлю пляшки в підвал (температура 7 - 10°С). Медовуха відстоюється до двох неділь. Тоді починаємо пити. Смак приємний, п'ється легко, міцність градусів 6 - 8. Може стояти довго (до року, більше не витримував), якість покращується з часом.
verbin Пасічник
Кол-во сообщений : 115 Возраст : 76 Откуда : Тернополь Пчело-стаж : 27 Пчело-семей : 10 Дата регистрации : 15.02.2011
Тема: Re: Медовуха (медове вино) 27.06.12 9:50
Вчора випив останнє пиво, зроблене дві неділі тому, дуже хороший напиток, більше пива не купую. Зараз закладаю знову і ділюся рецептом: на 4,5 літра води даю 600 грам меду і варю 30 хвилин. Якщо вода викіпає, доливаю, підтримуючи постійний об'єм 5 літрів. Через півгодини знімаю піну і кидаю в каструлю зав'язаний в марлю 10 грамів хмелю, і варю ще 30 хвилин. Витягую хміль і ще раз знімаю піну, ставлю охолоджувати. Після охолодження, кидаю підготовлені дріжджі, (відливаю півлітра рідини, добавляю звичайні хлібопекарські дріжджі: до 3 г сухих або до 5 г пресованих, найкраще звичайно, якщо є де взяти до 10 г рідких. Ставлю закваску в тепле місце і чекаю, поки не почнеться процес бродіння, тобто доки не стануть виділятися бульбашки газу, дріжджі підготовлені) до злитої рідини у 10л бутель і закриваю спеціальною кришкою з водяним затвором, ставлю на бродіння при температурі в межах +20°С. Коли процес бродіння закінчиться, через 5-7 днів розливаю пиво в пляшки (раніше пив пиво ЕЛІТНЕ, то зберіг пляшки, пригодилися), щільно закриваю пробками і до підвалу. Зробіть, не пожалієте. Ваше здоров'я!
оберіг МОДЕРАТОР
Кол-во сообщений : 982 Возраст : 53 Откуда : Україна Прикарпаття Пчело-стаж : 11 років Пчело-семей : 65 Дата регистрации : 25.09.2009
Тема: Re: Медовуха (медове вино) 03.07.12 10:35
verbin пише:
Вчора випив останнє пиво, зроблене дві неділі тому, дуже хороший напиток, більше пива не купую. Зараз закладаю знову і ділюся рецептом: на 4,5 літра води даю 600 грам меду і варю 30 хвилин. Якщо вода викіпає, доливаю, підтримуючи постійний об'єм 5 літрів. Через півгодини знімаю піну і кидаю в каструлю зав'язаний в марлю 10 грамів хмелю, і варю ще 30 хвилин. Витягую хміль і ще раз знімаю піну, ставлю охолоджувати. Після охолодження, кидаю підготовлені дріжджі, (відливаю півлітра рідини, добавляю звичайні хлібопекарські дріжджі: до 3 г сухих або до 5 г пресованих, найкраще звичайно, якщо є де взяти до 10 г рідких. Ставлю закваску в тепле місце і чекаю, поки не почнеться процес бродіння, тобто доки не стануть виділятися бульбашки газу, дріжджі підготовлені) до злитої рідини у 10л бутель і закриваю спеціальною кришкою з водяним затвором, ставлю на бродіння при температурі в межах +20°С. Коли процес бродіння закінчиться, через 5-7 днів розливаю пиво в пляшки (раніше пив пиво ЕЛІТНЕ, то зберіг пляшки, пригодилися), щільно закриваю пробками і до підвалу. Зробіть, не пожалієте. Ваше здоров'я!
Дякую за рецепти обовязково попробую.
mukola-s Пасічник
Кол-во сообщений : 7 Откуда : 1981mukola Дата регистрации : 12.10.2012
Тема: Re: Медовуха (медове вино) 29.10.12 22:22
verbin пише:
Готую медовуху три роки. Рецепт наступний: В нержавіючій каструлі кип'ячу 6 л води і виливаю в неї 3л меду, розмішую, щоб мед не пригорів, і кип'ячу, знімаючи піну поки пропаде вся піна. Мед як правило беру ріпаковий. Як перестане виділятися піна додаю 5 г хмелю, пучок м’яти і меліси, знімаю з вогню і закриваю посуду кришкою. Розвожу в солодкій воді 50г хлібних дріжджів. Коли почнеться виділення бульок - дріжджі готові. Коли заготовка остигне до температури 35°С виливаю в неї дріжджі, після чого ставлю на бродіння при температурі близько25°С. Бродіння провожу в скляній ємкості закриваю спеціальною пластмасовою кришкою з гідро засувом. Через тиждень закінчується бурхливе бродіння. Розливаю переціджену через марлю рідину в пластикові 1,5л пляшки, наповнюючи не більше ніж на 0,9 об'єму. Кришки туго загвинчую і ставлю пляшки в підвал (температура 7 - 10°С). Медовуха відстоюється до двох неділь. Тоді починаємо пити. Смак приємний, п'ється легко, міцність градусів 6 - 8. Може стояти довго (до року, більше не витримував), якість покращується з часом.
так це по прискореній технології фле це не рецепт хорошої медовуи яку можна порівняти з хорошим марочним вином
verbin Пасічник
Кол-во сообщений : 115 Возраст : 76 Откуда : Тернополь Пчело-стаж : 27 Пчело-семей : 10 Дата регистрации : 15.02.2011
Тема: Re: Медовуха (медове вино) 30.10.12 12:51
mukola-s пише:
так це за прискореною технологією фле це не рецепт хорошої медовухи яку можна порівняти з хорошим марочним вином
Кращого варіанту не знаю, знайдети, поділіться. Дякую. З повагою verbin.
eneus Пасічник
Кол-во сообщений : 1 Откуда : Харківщина Дата регистрации : 20.10.2013
Тема: Re: Медовуха (медове вино) 09.11.13 19:30
Ось тут є рецепт медовухи і історія http://vilshany.info/-stor-ja/med-hm-lnii-slobozhanskii.html
Iris_melk Пасічник
Кол-во сообщений : 3 Откуда : Киев Дата регистрации : 25.10.2013
Тема: Re: Медовуха (медове вино) 07.10.14 12:29
Так же можно измерить рефрактометром количество сахара в самом напитке. http://ecounit.com.ua/goods_1591_1355.html
vika Пасічник
Кол-во сообщений : 1 Откуда : vesele Дата регистрации : 20.02.2015